Nederlands | English

Bedden

Schuin bed

schuin bed
Mijn schuine bed heeft een eigen bladzijde.

Bed met tegenvorm

bed met tegenvorm
Op een gewoon bed met een matras had ik het probleem dat ik in het midden wat dieper kwam te liggen dan de zijkanten van het matras. Eerst heb ik de werking van het spiraal uitgezet door er planken overheen te leggen. Maar dat was niet genoeg.
Daarom heb ik onder het matras een tegenvorm gemaakt, die op bepaalde punten wat meer tegen mijn rug duwt.
Op de foto is mijn hoofdeinde aan de rechterkant. Vooral op mijn bovenrug wil ik wat meer tegendruk.
Om de tegenvorm te maken gebruikte ik latjes van groene vloerisolatie platen. Later heb ik latjes van piepschuim gebruikt, die ik verpakte in stevig papier.

Wisseldrukmatras

wisseldrukmatras
Ik wilde mijn wervelkolom een klein beetje in beweging houden terwijl ik slaap, maar om zoiets mechanisch te maken is lastig. Daarom probeerde ik een wisseldrukmatras (of alterneringsmatras). Dat heeft luchtcompartimenten om en om. Eerst wordt het ene deel opgepompt, en na ongeveer 3 minuten wisselt het om, en wordt het andere deel opgepompt.
Dat bleek goed te werken.
Een wisseldrukmatras is te koop, maar ook te huur via de thuiszorg. Dat is allemaal vrij duur, maar ik had geluk en kon in 2009 een wisseldrukmatras kopen voor slechts 55 euro.
Tip: Als je alleen op je rug ligt, dan ligt een wisseldrukmatras met daar bovenop een oplegmatras van traagschuim bijzonder goed. Zo'n oplegmatras van traagschuim is ongeveer 5 cm dik. Als je ook op je zij ligt, dan zou je eronder bijvoorbeeld een pocketvering matras kunnen leggen.

Het grote nadeel van zo'n wisseldrukmatras is dat het niet vochtdoorlatend is. Het vocht dat ik tijdens het slapen uitzweet en uitdamp, verzameld zich bovenop het wisseldrukmatras.
Het bleek dat het wisseldrukmatras dat ik had gekocht ongebruikte compartimenten had, dus daarin heb ik gaten gemaakt. Het vochtprobleem was daarmee opgelost.
wisseldrukmatras met gaten wisseldrukmatras met gaten, detail

Het bleek echter voor mijn nek niet goed te zijn, vanwege de beweging en omdat het te zacht is voor mijn nek.
In 2011 had ik intussen mijn matras met lagen, waarbij ik een scheiding maak tussen het ruggedeelte en mijn nekgedeelte.
Dus probeerde ik om dit wisseldrukmatras alleen onder mijn rug te leggen.
Om te voorkomen dat mijn kussen zou verschuiven heb ik een plaatje foam vastgemaakt aan het wisseldrukmatras, zoals hieronder is te zien. Op dat groene plaatje foam komt mijn kussen.
wisseldrukmatras wisseldrukmatras wisseldrukmatras
Het bleek voor mijn nek toch teveel beweging te zijn. Ik heb er een paar weken op gelegen (dat is al veel voor mij), maar ik werd steeds duizeliger en vermoeider.

In 2011 besloot ik om dan zelf maar een matras met beweging te maken.

In 2019 kwam er meer beweging in mijn wervelkolom doordat het me lukte om regelmatig te gaan zwemmen. Daardoor werd het wel mogelijk om van dit wisseldrukmatras gebruik te gaan maken.

In januari 2021 lag ik gedurende een paar maanden veel op dit wisseldrukmatras.
Normaal lig ik op een veel stugger bed met een verhoging die tegen mijn bovenste rugwervels duwt (ik lig op mijn rug). Dus gedurende al de uren dat ik slaap krijgen mijn bovenste rugwervels een flinke tegendruk om te voorkomen dat ze voorover gaan bewegen en vaster komen te zitten. Met dit wisseldrukmatras was dat niet zo.
In januari 2021 kwamen mijn bovenste rugwervels en onderste nekwervels flink wat vaster te zitten. Gelukkig lukte het de arts voor musculoskeletale geneeskunde Z4. om er daar een flinke verbetering in aan te brengen.
Er zat dus niets anders op dan dit wisseldrukmatras niet meer te gebruiken.

Buiklig bed

buiklig veldbed
Omdat ik alleen op mijn rug lig, wil ik soms afwisselen. Op mijn buik liggen kan alleen als mijn hoofd niet gedraaid is.
Mijn idee was daarom om een behandeltafel of massagetafel te kopen. Daar wilde ik een dunne laag traagschuim op leggen. Vervolgens zou ik het willen verlengen, zodat het ook voor mij geschikt is. En het gedeelte waar mijn hoofd op ligt, wilde ik beter passend maken. Mijn voorkeur heeft iets dat lichtgewicht en opklapbaar is. Zo iets zal vast wel bestaan, maar ik kon het niet vinden.

Dus daarom heb ik een paar veldbedden gekocht. Van twee veldbedden maakte ik in 2009 één lang veldbed, geschikt voor mijn lengte. Waar mijn hoofd komt, is een verdieping gemaakt. In die verdieping leg ik een vorm waar mijn gezicht op komt te liggen. Die vorm is samengesteld is uit stevig foam onderop, zacht polyetherschuim in het midden en traagschuim bovenop. Daar overheen zit een laag rekbaar katoen. In het midden van die vorm is een sleuf van 5 cm breed voor mijn neus en om adem te halen. Voor de veiligheid heb ik er goed op gelet dat die sleuf altijd open is. Dus als ik in slaap val, wordt mijn ademhaling nooit belemmerd.
Totaal gewicht: 6 kg.
Binnen een jaar ging de groene stof scheuren, dus heb ik dat verstevigd. Het gewicht kwam daarmee op 6,5 kg.
In 2013 lig ik 1 tot 2 uur per dag op dit bed. Als ik dat een week niet doe, dan heb ik meer last van vermoeidheid. Dus blijkbaar is het van belang voor de houding van mijn nek.

In 2019 is het doek van het veldbed versleten. Op dit moment heb ik nog geen idee hoe ik een buikligbed zou kunnen maken dat lichtgewicht is en langer meegaat.

doek veldbed versleten doek veldbed scheurt

In 2021 heb ik een nieuwe gemaakt, en daarbij de verdieping voor het hoofdkussen van de oude gebruikt. Het doek in het midden is nu een dubbele laag.

buiklig bed

Matras met lagen

Om zelf te kunnen bepalen hoe mijn bed ligt, stel ik zelf mijn matras samen. Ik heb daarvoor allerlei platen schuim gekocht (polyetherschuim, koudschuim, anti-condens-mat (3D mesh ondermatras, 3D spacer fabric), traagschuim), met verschillende diktes en verschillende stevigheid.
De anti-condens-mat is een zeer open geweven kunststof mat, die onder het matras gelegd kan worden.
Op dit moment heb ik 8 platen schuim. Ik lig alleen op mijn rug, en voor mijn nek is het beter dan mijn bekken niet te diep wegzakt. Dus een niet te dik matras, dat toch zacht aanvoelt, lijkt het beste. Meestal leg ik een plaat koudschuim onderop, en een plaat traagschuim bovenop. De ene combinatie van schuimlagen ligt soms een stuk beter dan een andere combinatie, maar meestal kan ik dat niet verklaren. Ik heb dus veel uitgeprobeerd.

Op de foto's hieronder zie je een verzameling lagen, vervolgens de twee lagen die ik deze keer gebruikte. Daar gaat een onderlaken overheen. Tenslotte komt daar mijn hoofdkussen ("hoofdkussen met lagen") bij.
Het matras zit niet tegen het hoofdeinde aan, maar houdt ruimte vrij voor het hoofdkussen. Het hoofdkussen ligt dus niet op het matras, maar direct op het bed. Op die manier kan ik de hoogte en hoe zacht mijn hoofdkussen is nauwkeurig regelen.
lagen schuim lagen schuim op bed onderlaken op lagen schuim bed opgemaakt

Door de jaren heen ontstaat er een tamelijk ingewikkeld geheel. Hieronder staat mijn beschrijving van het ledikant van 2011.
Dat is dus alleen nog maar de vlakke ondergrond, daar komen de zachte matras-lagen nog bovenop.
bed ondergrond
Zoals op de tekening hierboven staat, komt de elektrische deken onder de zachte matras-lagen. Dat is omdat ik meestal een traagschuim laag als bovenste laag heb, en dat gaat niet goed samen met een elektrische deken. Een warmte-reflecterende laag zit onder de elektrische deken.
De elektrische deken zit ook onder mijn kussen, omdat mijn hoofd en nek het belangrijkste is om warm te houden.
Ook heb ik het bed verlengd met twee kunststof opstapjes. Die bleken dezelfde hoogte te hebben als mijn ledikant.

In 2012 kwam mijn matras met beweging nog bij dit bed.

Laatste wijziging van deze bladzijde: juni 2021