Nederlands | English

Toetsenbord

Dit is een gekromd toetsenbord.
toetsenbord
Het werkt beter dan een gewoon toetsenbord.
Bij dit toetsenbord zit rechts nog het numerieke deel, daardoor komt een muis of trackball tamelijk ver aan de rechterkant te liggen. Vaak schuif ik het toetsenbord dan ook opzij als ik een muis of trackball gebruik.
Mijn polsen steunen op de tafel en de onderrand van het toetsenbord, maar ik moet mijn vingers nog steeds zwevend boven de toetsen houden. Dat is geen ontspannen houding.

Van een gekromd toetsenbord naar een toetsenbord in twee delen is maar een kleine stap.
toetsenbord
Met dit toetsenbord kan ik in het midden een trackball plaatsen. Maar om het toetsenbord even opzij te schuiven als ik een pen-tablet erbij wil pakken is weer onhandig.
Dit toetsenbord was voor mij ook te dik en te onhandig. Het kan flink schuin gelegd worden zodat de kant waar de functietoetsen zitten een stuk hoger komt te liggen. Voor mij wordt de houding dan niet beter, omdat ik een verhoogde tafel heb.
Ik zou wel eens willen proberen om de delen link en rechts van mijn stoel te hangen, zodat mijn armen naar beneden hangen. Maar in het dunne kabeltje tussen de twee delen lopen 26 draden. Dus ik zie er nog even van af om dat te verlengen. Het is waarschijnlijk gemakkelijker om twee toetsenborden (die elk uit twee delen bestaan) te gebruiken met elk een helft aan een kant van mijn stoel.

Dit is een compact toetsenbord:
compact toetsenbord
Merk en Type: "ErgoStars Aquarius", "Q-Board Ergostars", "Monterey K371M".
Prijs: tussen de 35 en 50 euro.
Met dit toetsenbord ligt de muis niet zo ver naar rechts.
Het toetsenbord wordt verkocht als een ergonomisch toetsenbord. En het scheelt duidelijk voor mijn nekklachten, dat de muis nu niet zover naar rechts ligt.
De kwaliteit van het indrukken van een toets is echter niet goed. Als ik licht type, dan missen er regelmatig letters, en er is een vertraging.
Mijn ideale toetsenbord zou een compact en gekromd toetsenbord zijn, waarbij de toetsen maar weinig ingedrukt hoeven te worden.
Hieronder een foto van hoe groot het verschil is tussen dit toetsenbord en mijn gekromde toetsenbord:
verschil in grootte van twee toetsenborden

Het bluetooth toetsenbord hieronder is nog kleiner. De toetsen zitten nog steeds op dezelfde afstand als een normaal toetsenbord.
bluetooth toetsenbord
Dit merkloze bluetooth toetsenbord kocht ik in 2010 voor 13 euro. Ik gebruik het voor mijn trolley-computer.
Het typen gaat echter niet zo gemakkelijk als bij een gewoon toetsenbord, en ik geef de voorkeur aan een gekromd toetsenbord, omdat ik daar gewend aan ben geraakt.

Het draadloze toetsenbord hieronder is ook klein en bevat een trackball.
draadloos mini toetsenbord beide kleine toetsenborden
Type: TKB-1012
Prijs: 39 euro
Bij dit draadloze toetsenbord zijn de toetsen kleiner dan normaal. Het is dan ook niet bedoeld om veel op te typen. Er zit ook een trackball bij, zodat een extra muis niet meer nodig is.
Helaas bleek er een fabricagefout in te zitten, waardoor het klikken met de muisknoppen het regelmatig niet deed. Dus dit toetsenbord heb ik terug gestuurd.

Dit is een compact toetsenbord, dat twee delen kan splitsen:
gesplitst toetsenbord gesplitst toetsenbord gesplitst toetsenbord
Merk en type: Siemens Ergo Delta.
Prijs: Tussen 100 en 150 euro.
Ik betaalde 20 euro in 2010 voor een tweedehands.
Dit toetsenbord heeft veel mogelijkheden: het kan gesplitst worden in meerdere standen; het midden kan omhoog; de achterkant kan hoger met voetjes; de polssteunen aan de voorkant kunnen verhoogd worden; de polssteunen kunnen verwijderd worden.
Maar toch typt het voor mij niet zo prettig.
In 2016 is dit nog steeds het toetsenbord dat ik gebruik.
Het toetsenbord hierboven heeft nog een oude PS/2 aansluiting. In 2017 zag ik zo'n zelfde toetsenbord tweedehands voor 25 euro met een USB aansluiting. Dat heb ik gekocht. Het heet nu een "Fujitsu KBPC E USB US" toetsenbord. De kwaliteit lijkt iets minder.
In 2019 gebruik ik dit toetsenbord nog steeds.

Er zijn nog meer toetsenborden die uit twee delen bestaan, en geen numeriek deel hebben, en ook een kortere en lichtere slag voor de toetsen hebben. Maar om een functietoets in te drukken moeten de handen nog steeds opgelicht worden.

Laatste wijziging van deze bladzijde: juni 2019