Nederlands | English

Warmtestraling reflecterende kleding

Om huizen te isoleren wordt soms gebruik gemaakt van glaswol met aan één kant een folie met een dun laagje aluminium. Het glaswol isoleert door de stilstaande warme lucht in het glaswol, en het laagje aluminium aan de buitenkant reflecteert de warmtestraling terug.
Deze warmtestraling wordt ook wel stralingswarmte of infrarode straling genoemd.
Dit zelfde principe wilde ik gebruiken om mijzelf warm te houden.

Combinatie van isolatie met lucht en een warmetereflecterende laag

De warmtereflecterende laag werkt niet goed als het tegen de huid zit, dan is er warmteverlies door convectie. Het beste is een isolerende laag van stilstaande lucht en daarna pas de warmtereflecterende laag.

De isolerende laag hoeft niet dik te zijn. Een T-shirt en overhemd is te dun, maar 5 mm fleece werkt heel goed. Een laag van 10 cm werkt nog steeds, maar dan is het minder effectief.
De stilstaande lucht wordt door het lichaam opgewarmd. Daarom is een dunne laag effectiever, omdat die lucht dan sneller is opgewarmd. Die laag kan bestaan uit gewone kleding of iets met synthetische watten.

In 2017 bleek de combinatie van fleece met een warmtereflecterende laag aan de buitenkant zeer goed te werken. Als ik daaronder een T-shirt aan heb, dan is de dikte maar 5 mm (van de fleece). Zie hieronder bij mijn fleece-lamé vest.
Een warmtereflecterende laag onder mijn matras is nog steeds merkbaar, dan is de afstand tot de warmetereflecterende laag ruim 10 cm.

De warmtereflecterende laag heb ik voor binnenshuis het liefst luchtdoorlatend. Wanneer het buiten gebruikt word, dan is het belangrijk dat het luchtdicht is, omdat anders de wind de warme isolerende stilstaande lucht weg drukt.
Er kan aan de buitenkant ook nog een laag stof omheen om de reflecterende stof te beschermen.

Warmtereflecterende kleding werkt vooral goed bij niet-actieve mensen.

Na een paar jaar gebruik te maken van warmtereflecterende kleding, blijkt dit voor mij goed te werken. Als ik in huis ben en stil zit, dan zijn gewone truien en jassen soms niet voldoende om mij warm te houden, terwijl een laagje warmtereflecterende stof wel voldoende is.
Als er meer mechanische druk op mijn nek staat, dan krijg ik het ook kouder. Daarom gebruikte ik eerst vooral een elektrische verwarmingsvest, maar kleding met een warmtereflecterende laag bleek heel goed te werken en is misschien ook wel gezonder omdat het geen warmte van buitenaf aan mijn lichaam toevoegt.
Iemand die voldoende beweegt, produceert zelf meer warmte. Dus voor gezonde mensen is het voldoende om een extra trui aan te trekken. Het is voor mij daarom nauwelijks mogelijk om aan gezonde mensen uit te leggen hoe groot het effect van een warmtereflecterende laag is.


Het bestond al in 1984

Al in 1984 was er in de UK, in Wales, een bedrijf "Flectalon" dat dekens maakte met daarin repen kunststof met een laagje aluminium. De merknaam bestaat nog steeds.

2010

Ik begon met enkele niet-luchtdoorlatende materialen met een laagje aluminium:
enkele warmtestraling reflecterende materialen reflecterend materiaal reflecterend materiaal reflecterend materiaal reflecterend materiaal
Op de foto's staan: Een grondzeil, een nooddeken, noppenfolie (bubbeltjesplastic) en ondertapijt.
De nooddeken is zo dun, dat je er doorheen kunt kijken. Toch werkt het heel goed. Als ik die nooddeken om mij heen wikkel, dan merk ik na een kwartier tot een half uur dat ik minder warmte kwijt raak.
Het ondertapijt met een laagje aluminium werkt ook goed.
De andere heb ik maar weinig gebruikt, maar ik neem aan dat ze net zo goed werken.

Hieronder staat een vest.
In 2010 probeerde ik om noppenfolie (bubbeltjesplastic) met een warmtereflecterende laag op een vest vast te maken. Maar het lukte niet, omdat het niet soepel genoeg was.
vest met noppenfolie

Het was mijn bedoeling om een rol van soepel en luchtdoorlatend gealuminiseerde stof te kopen. Ik wil dat in een vest en jas en in een dekbed aanbrengen.
Een aantal merknamen van warmtereflecterende kleding en stoffen zijn: XITANIT™, Temptrol™, MIRoTEC©, Sympatex Reflexion©, Aluminet©.
Daarnaast is er ook lamé.
Lamé is een glimmende stof, die soms in kerstkleding gebruikt wordt. De stof is geweven of gebreid, en bestaat voornamelijk uit 'garen' dat een smalle reep kunststoffolie is met een laagje aluminium. Het is niet bedoeld om warmte te reflecteren, maar het bleek toch redelijk goed te werken.

Dit is het proefstukje Temptrol dat ik ontving.
proefstukje Temtrol
Dit materiaal is zeer eenvoudig te knippen en te naaien. Het is iets minder soepel en minder luchtdoorlatend dan geweven stof. Als het met de aluminiumzijde sterk over andere stof gewreven wordt, dan gaat het aluminium er af.


Brandbaarheid

Al deze materialen bestaan uit kunststof met een laagje aluminium.
De meesten zijn van polyester en sommigen zijn nylon.
Omdat ik het als kleding wil gebruiken, wilde ik weten hoe brandbaar ze zijn. Daarom heb ik dat uitgeprobeerd.

Dit is zijn 3 soorten lamé, liggend op zand.
Als dit gebruikt wordt als bovenste laag kleding, dan is langs een brandende kaars lopen al een risico.
Bestand: "ap_reflective-movie1.flv".

Dit is Temptrol, liggend op zand. Het smelt wel, maar vat niet snel vlam:
Bestand: "ap_reflective-movie2.flv".

Dit zijn de stukjes lamé, vrij in de lucht:
Bestand: "ap_reflective-movie3.flv".

Dit is Temptrol, vrij in de lucht:
Bestand: "ap_reflective-movie4.flv".

Dit is een stukje gebreide lamé:
Bestand: "ap_reflective-movie5.flv".

Lamé

Ik kocht een paar verschillende soorten lamé, zoals: geweven, gebreid en stretch-lamé:
enkele soorten lamé

Het materiaal bleek lastig te verwerken, zoals knippen en naaien. De kunststof draden met een laagje aluminium breken tijdens het naaien ook vrij snel af.

Hieronder zie je mijn dekbedovertrek, met een laag lamé:
dekbedovertrek met lamé
Voor de goede werking is alleen de bovenzijde van de dekbedovertrek met een laag lamé
Het reflecteren van de warmtestraling blijkt goed te werken. En het is goed luchtdoorlatend.
Ik lig enkel op mijn rug, en het was zelfs zo dat ik bovenop (buikzijde) warmer was dan onderop (rug). Dus heb ik ook zo'n laag lamé onder mijn matras gelegd. Daarna bleef ik goed warm.
Ik had in de winter twee elektrische verwarmingsdekens (één boven me en één onder me), maar nu is één elektrische deken op de laagste stand voldoende, en soms kan ik de elektrische deken zelfs uit laten.
Dit dekbedovertrek maakte ik in 2010 en in 2018 gebruik ik het nog steeds. Om te voorkomen dat de aluminium laag verdwijnt, stop ik het slechts één of twee keer per jaar in de wasmachine, en dan op slechts 30°C en met een vriendelijk wasmiddel. Ik gebruik een katoenen bovenlaken om het dekbedovertrek schoon te houden.

Dit is mijn eerste kledingstuk met lamé:
kledingstuk met lamé
Dit was vooral om te kijken of het lukte en hoe het lamé zich hield als het gedragen wordt en in de wasmachine gewassen wordt.

Twee jaar later en na zes keer in de wasmachine te zijn geweest, was het grootste gedeelte van de reflecterende laag (aluminium) verdwenen.
Zoals te zien op de foto hieronder:
warmte reflecterende bodywarmer na twee jaar
Op plaatsen waar het lamé dubbel zat, was nog voldoende reflecterend aluminium aanwezig. Ook leek het er op, dat een hogere temperatuur en een meer agressief wasmiddel in de wasmachine extra nadelig waren.
Het materiaal ging ook scheuren.

Tot ongeveer 2008 was warmtereflectie in kleding soms aanwezig in duurdere jassen. Maar vanaf 2008 zie ik dit steeds meer. Naast isolatie voor huizen en in kleding komen er ook steeds meer andere toepassingen met warmtereflectie.

Dit jack bestaat uit folie met een laagje aluminium:
surviva jak surviva jak
Merk en type: Surviva Jak
Dit jack van warmte reflecterende folie is opgevouwen een heel klein pakketje. Het heeft een goede pasvorm. Het is zelfs groot genoeg voor mij. De sluiting werkt met plakkertjes.
Om dit binnenshuis te dragen is niet zo handig door het knisperende en krakende geluid van het folie.


In 2013 keek ik wat op dat moment te koop was.
Mijn voorkeur gaat uit naar een stof die goed reflecterend is, soepel en luchtdoorlatend.
Hieronder staan twee stoffen die ik kocht.

Dit is stretch lamé:
stretch lame stretch lame
De stof is goed rekbaar in alle richtingen, en het is soepel en sterk en het aluminium zit goed gehecht aan de stof.
Het kan dus gebruikt worden aan de buitenkant van kleding.
Helaas is het nauwelijks luchtdoorlatend.

De foto hieronder is een kunststof folie met een laagje aluminium gecombineerd met fleece.
bosal poly-therm fleece bosal poly-therm fleece
Merk en type: Bosal Poly-Therm Fleece
De kunststof folie met een laagje aluminium zit op een watten-achtige laag fleece. Ook bovenop zit nog een heel dun laagje fleece. Dat voorkomt het knisperende geluid van de folie, en maakt dat het goed te verwerken is zoals knippen en naaien. De folie is luchtdoorlatend gemaakt door het te perforeren met kleine gaatjes.
Door de combinatie van warmtereflecterende folie met fleece is dit materiaal zeer goed warmte-reflecterend.
Doordat het fleece pluizig is, kan het niet aan de buitenkant van kleding gebruikt worden.
De folie is niet geweven, daarom is het niet soepel genoeg om in een vest of jack te gebruiken.


2012

Dit onderstaande fleece jack van Columbia Sportwear is warmtereflecterend.
Voor de eerste foto heb ik het jack op besneeuwde tegels gelegd.
Columbia Omni-Heat jack Columbia Omni-Heat jack Columbia Omni-Heat jack
Merk en type: Columbia Sportswear, Omni-Heat, Men's Heat 360 II Full Zip
Het jack bestaat uit fleece en stretch fleece en heeft warmte-reflecterende puntjes aan de binnenzijde. De puntjes beslaan helaas minder dan 50% van het oppervlak. De warmte-reflecterende puntjes zitten ook in de mouwen.
Voor een goede werking is het nodig dat er nog kleding tussen het vest en het lichaam is. Vergeleken met mijn zelfgemaakte kledingstuk met lamé is dit fleece jack iets minder warm. Omdat nu ook de mouwen warmte-reflecterend zijn blijven mijn schouders warmer, dus uiteindelijk is het effect ongeveer hetzelfde.
De warmte-reflecterende puntjes vallen er niet af. Door slijtage worden ze op sommige plaatsen wat minder, zoals bij het uiteinde van de mouwen aan de binnenkant.

Dit Columbia vest kocht ik in 2012 en in 2023 is het nog steeds goed. Het is een plezierig vest om te dragen.

2017

In 2017 zijn er meerdere fabrikanten die iets vergelijkbaars maken zoals de Omni-Heat fleece van Columbia.
Het lukt mij echter nog niet om dat ergens te bestellen.

Fleece-lamé vest

In 2011 was ik begonnen met het maken van een vest dat bestaat uit een laag fleece met een laag lamé. Pas in 2017 lukte het me om het eindelijk af te ronden:
fleece met lame
De twee lagen van fleece en lamé maakte ik op elkaar vast met behangplaksel. Op die manier kon ik de vormen uitknippen en het aan elkaar naaien. Toen het af was, spoelde ik het behangplaksel er uit door het een nacht te laten weken en het in de wasmachine te doen.
De laag lamé is geweven en laat de lucht goed door. Ook het fleece is goed luchtdoorlatend.
De mouwen zijn extra lang en de vorm sluit goed aan, zodat er geen afkoeling is doordat er koude lucht onder het vest zou kunnen komen.
Het vest blijkt heel goed te werken. De combinatie van fleece en lamé lijkt de ideale combinatie, omdat ze werken op een verschillende manier. Het fleece isoleert door stilstaande lucht en het lamé kaatst de warmtestraling terug.
Bij andere kledingstukken met warmtereflectie duurt het een kwartier tot een half uur om een duidelijk effect te merken. Wanneer ik dit vest in een koude omgeving aan trek, dan merk ik het meteen.

Nadat ik het vest een winter had gedragen, bleek dat het lamé ging scheuren op de naden.
De fleece stof kan iets rekken, en het lamé rekt niet.
fleece lame vest met scheuren fleece lame vest met scheuren


In 2017 bleek dat een webshop in Nederland een aantal verschillende warmte-reflecterende stoffen had: stoffenshop.eu (zoek naar 'zilver' en 'goud').

Het lamé hieronder is een gewatteerde en doorgestikte lamé:
lame met fiberfill lame met fiberfill lame met fiberfill lame met fiberfill lame met fiberfill
Gekocht bij: stoffenshop.eu artikelnummer RT1170.
Het is lamé met fiberfill.
Het ziet er goed uit. Het is soepel genoeg om kleding van te maken. Er zit een extra isolerende fiberfill laag onder. Het aluminium lamé is strak geweven, daardoor laat de stof weinig lucht door. Voor een vest of een jack lijkt me het een goede stof, maar ik vraag me af of het voor een dekbedovertrek voldoende lucht doorlaat.
De lamé laag is een stuk sterker dan de gebruikelijke geweven lamé stof.

Ik had een soort deken, een dek, die nauwelijks warm was. Het leek me een goed idee om daar deze doorgestikte lamé op te bevestigen.
dek met gewatteerde lame
Deze deken is nu heel warm. Deze gewatteerde lamé blijkt heel goed te werken.
Doordat deze lamé sterker is dan gewone lamé en ook nog gewatteerd, is deze stof op dit moment volgens mij de beste warmte-reflecterende stof.


Hieronder staat een stretch lamé die bijzonder rekbaar is:
lame stretch lame stretch lame stretch lame stretch
Lamé stretch.
Gekocht bij: stoffenshop.eu artikelnummer RT1373.
De stof is bijzonder elastisch. Het aluminium zit er als kleine puntjes op. Het aluminium beslaat minder dan 50% van het oppervlak. Wanneer de stof flink wordt uitgerekt, dan zien die puntjes daarna er een beetje verfrommeld uit. Het is goed luchtdoorlatend.

2018

In 2018 kon ik een klein stukje fleece met warmte reflecterende punten kopen:
fleece met reflecterende punten fleece met reflecterende punten fleece met reflecterende punten
Het fleece is dun. Het is bedoeld als dekje voor een hond.
In 2018 kan ik ongeveer vijf vergelijkbare stoffen vinden, maar ik kan nergens een paar meter kopen om er zelf een kledingstuk van te maken, zoals bijvoorbeeld een vest.

Laatste wijziging van deze bladzijde: maart 2023