Nederlands | English

Geen afwas

Ik heb geen afwas. Het afwassen is een handeling die belastend is voor mijn nek. Het bleek mogelijk te zijn om te koken en te bakken en helemaal geen afwas te hebben.

Als drinkbekers gebruik ik kartonnen wegwerpbekers. In 2015 kocht ik er duizend voor 63 euro.
Het zijn vrij grote bekers van 480 ml.
kartonnen bekers
Wanneer ik eten over heb en dat wil bewaren in de koelkast, dan gebruik ik deze bekers. Ik dek ze af met huishoudfolie. Op die manier hoef ik geen bakjes af te wassen.

Mijn bestek, mijn bord en mijn pan zijn geheel van roestvrij staal.
Na gebruik spoel ik het af met water en een borstel. Dat is meestal gewoon koud water uit de kraan. Daarna zet ik het te drogen. De volgende keer dat ik het nodig heb, gebruik ik het gewoon weer.
Ik gebruik een inductie kookplaat. Dat is voor mij handiger dan een gaskookplaat.

Roestvrij stalen borden zijn voor mij veel handiger dan gewone borden. Ze zijn lichter van gewicht en gemakkelijker schoon te spoelen.
roestvrij stalen borden

Hieronder staat een foto van mijn bestek. Dit is vrijwel het enige bestek dat ik overal voor gebruik.
bestek
Een schilmesje dat helemaal van roestvrij staal is en dat niet te klein is, was lastig te vinden. Daarom maakte ik het zelf van een normaal mes.
Hieronder staat een foto van het mes, en het schilmesje dat ik van zo'n mes maakte door een deel weg te slijpen.
schilmesje

Mijn pan is geheel van roestvrij staal:
pan
Pan: Sola Profiline deluxe 18 cm.

Ik had een koekenpan met anti-aanbaklaag:
pannen
Na drie jaar (voorzichtig) gebruik, was de anti-aanbaklaag niet goed meer.

Daarna probeerde ik een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Die zijn meestal zwaar. Een koekenpan van roestvrij staal is niet het meest ideale materiaal, maar het was de enige mogelijkheid voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag die geschikt is voor een inductiekookplaat en die niet te zwaar is.

roestvrij stalen koekenpan hendi roestvrij stalen koekenpan onderkant
Merk: Hendi
Type: Kitchen Line 24cm
Prijs: 25 euro in 2018

Hieronder staat de koekenpan na het meermalen inbranden:
roestvrij stalen koekenpan na inbranden
Ik gebruik geen water, maar ik veeg de koekenpan schoon met keukenpapier. Wanneer er iets aan de koekenpan is blijven plakken, dan laat ik de koekenpan warm worden en dan ik gebruik keukenzout en keukenpapier om het schoon te schuren.

Wanneer ik pannenkoeken maak, dan heb ik iets nodig om het beslag in te maken. Het lukte me om ook dat te doen zonder iets af te hoeven wassen.
pannenkoeken zonder afwas
Ik kocht een paar kleine plastic mixers van 39 cent per stuk. Deze passen in een boormachine want met de hand het deeg kloppen is te belastend voor mijn nek. Die mixers zou ik kunnen afwassen, maar ik zou ze ook eenmalig kunnen gebruiken. Door het beslag te maken in een wegwerpbeker heb ik geen afwas. Het is voldoende voor een paar pannenkoeken.

Bij rauw vlees, vis of kip zorg ik er voor dat vrijwel niets in aanraking komt met het rauwe product. Ik gebruik houten wegwerpstokjes om het uit de verpakking te halen. Soms gebruik ik een wegwerphandschoen.
Sommige supermarkten verkopen vacuüm verpakt vlees en zalm, dat zo in een sous vide kan zonder de verpakking te openen.

Vanzelfsprekend let ik goed op de hygiëne.
Mijn bestek en mijn bord en pan spoel ik goed af, zodat er niets aan blijft plakken.
Er kan natuurlijk wat olie (bijvoorbeeld olijfolie) aan blijven zitten, maar dat is in hygiënisch opzicht geen probleem.
Mijn pan wordt de volgende keer bij het koken natuurlijk ook zelf verhit, dus mijn pan kan geen probleem vormen.
De borstel die ik gebruik om mijn bestek en pannen schoon te maken, die zet ik af en toe in een beker met een heet sopje of schoonmaaksoda.
De handdoek in de keuken vervang ik regelmatig. Als ik een keukendoekje gebruik, dan ligt dat niet langer dan één dag op mijn aanrecht. Ik denk dat ik op die manier hygiënischer ben dan de meeste anderen, ook al heb ik geen afwas.

Vaatwasser?

Een vaatwasser vergt waarschijnlijk meer handelingen en is belastender voor mijn nek en rug dan hoe het nu gaat.
Ik heb een verhoogde aanrecht, zodat ik weinig hoef te bukken. Met een vaatwasser zou ik het nodig zijn om vaak te bukken.
Dus nu ik eenmaal zo ver ben dat ik geen afwas meer heb, is een vaatwasser niet meer nodig.

Laatste wijziging van deze bladzijde: november 2018